Construcția reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, proiect inițiat în urmă cu șase ani, ar putea dura cel puțin trei ani, reiese din estimările guvernului care se află încă în discuții cu două companii interesate de finanțarea proiectului, a declarat luni Rodin Traicu, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, în cadrul simpozionului NucInfo’Day 2012.
„Comisia tehnică a validat studiul de impact al reactoarelor 3 și 4. Ceea ce pot eu să vă dau este un timp estimativ de construcție. Echipamentele sunt cu ciclu lung de fabricație. Ele sunt unicat. Lansarea în fabricație și construcția lor incubă o perioadă mai lungă de timp, cam 38 de luni pe centrală”, a spus Rodin Traicu.
Guvernul a anunțat recent că intenționează să cedeze pachetul majoritar de acțiuni al celor două reactoare unui investitor dispus să finanțeze proiectul.
Proiectul de construcție a unităților 3 și 4 a fost inițiat în 2007, fiind evaluat la 4 miliarde de euro. La acea vreme, din compania de proiect făceau parte Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) și GDF Suez (grup franco-belgian), potrivit Mediafax. Lucrările erau estimate să înceapă în 2010, însă discuțiile dintre autoritățile române au stagnat. CEZ, RWE, Iberdrola și GDF Suez s-au retras din proiect, guvernul aflându-se în prezent în discuții cu alți investitori dispuși să finanțeze construcția celor două reactoare.
În prezent, guvernul deține peste 80% din participațiile companiei. Lucian Bode, fost ministrul al Economiei, declara în primăvara acestui an că statul nu poate susține financiar mai mult de 40% din proiectul de construcție a celor două reactoare.